Racum Artes

Nieuws 2017

23 okt.

 Sommige werkhandschoenen bevatten te veel chroom

Sinds 1 mei 2015 is het verboden om lederwaren of voor-werpen met leren onderdelen die in contact komen met de huid in de handel te brengen als het chroom VI gehalte hoger is dan 3 mg/kg van het totale drooggewicht van het leer.

undefined

Dit voorjaar bemonsterde de NVWA 20 merken werkhandschoenen en 28 merken sporthandschoenen en onderzocht deze in het laboratorium van de NVWA. In totaal zijn 28 sporthandschoenen en 24 werkhandschoenen onderzocht. De handschoenen werden gekocht in warenhuizen, sportwinkels, bouwmarkten, tuincentra en webwinkels. Het onderzoek richtte zich op producten tot 25 euro.

Bron Tuin en Landschap

Gekozen is voor deze handschoenen omdat tijdens sporten, werken in de tuin en bij klussen gemakkelijk wrijving ontstaat tussen de handschoen en de huid. Bij intensief gebruik maakt zweet de hand van de gebruiker bovendien vochtig. Dit intensieve contact met chroom VI in combinatie met zweet en wrijving verhoogt de kans op huidreacties.

undefined
Bekijk hier het factsheet

Bij 5 van de in totaal 52 onderzochte handschoenen was het chroom VI-gehalte boven de norm. Daarvan is de verkoop verboden. Bij 3 van die 5 was het chroomgehalte dusdanig hoog dat van een ernstig veiligheidsrisico kon worden gesproken. Voor deze handschoenen is een oproep gedaan om deze niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel.

undefined
Zie voor werkhandschoenen

Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte handschoenen op merknaam.

undefined