Racum Artes

Nieuws 2017

20 nov.

Uitwerking nieuwe aanpak particuliere houtkap

Begin dit jaar besloot Staatsbosbeheer dat particulieren niet langer speciaal aangewezen bomen in bossen mogen omzagen om het hout thuis te gebruiken. Het ging om in totaal zo’n 2.000 kleine contracten met een maximum van 15 m3 per contractant. De reden om met deze ‘contracten brandhout op stam’ te stoppen, was dat bij het zagen in korte tijd meerdere zware ongevallen waren gebeurd. Staatsbosbeheer heeft drie nieuwe manieren ontwikkeld waardoor voormalige contractanten nu tóch aan brandhout uit de buurt kunnen komen.

undefined

Veilig werken in het bos.

Staatsbosbeheer stelt zich op het standpunt dat iedereen die in ons terrein werkt veilig moet werken. Of het nu eigen medewerkers, vrijwilligers, particulieren of werknemers van andere bedrijven zijn. Dit is ook een eis die gesteld wordt vanuit de FSC®-certificering. De voorgestelde maatregelen hebben tot doel het veilig werken in onze terreinen beter te waarborgen.

Drie opties voor voormalige contractanten.

Om de verbondenheid van de voormalige contractanten met hun bos te houden, heeft Staatsbosbeheer drie nieuwe manieren ontwikkeld waardoor ze tóch aan brandhout uit de buurt kunnen komen. De lokale boswachters bepalen per gebied welke opties mogelijk zijn. Lokaal kan voor een wat afwijkende invulling gekozen zijn. Alle klanten krijgen persoonlijk bericht.

1.

Staatsbosbeheer zaagt de bomen in het bos en zaagt de stam in stukken. De houtblokken worden vervolgens door de particulier langs de bosweg of op een centrale plek opgehaald. Bij deze optie zaagt de particulier dus niet zelf. Deze optie op een centrale plek is vergelijkbaar met de al bestaande zogenaamde ‘brandhoutdagen’

2.

Staatsbosbeheer zaagt de bomen om en legt de stammen langs de bosweg of op een andere plek in het bos. De particulier mag vervolgens zélf de stam met een kettingzaag in handzame stukken zagen als hij of zij beschikt over het motorkettingzaag-certificaat of opleiding voor motorzaag-onderhoud en korten van hout (vergelijkbaar met ECC1-nivo)

3.

Rechtspersonen (verenigingen, stichtingen of bedrijven) mogen zélf door Staatsbosbeheer aangewezen bomen omzagen en korten in het bos. De leden moeten dan beschikken over het motorkettingzaag-certificaat basis-veltechnieken (vergelijkbaar met ECC2-nivo). In dit verband blijft het dus mogelijk om brandhout op stam te kopen.

Bron: Actueel nieuws Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer logo

Certificaat behalen

Wilt u in de bossen van Staatsbosbeheer aan het werk om hout te korten of te vellen dient u dus in een geldig bijpassend certificaat te zijn. Het behalen daarvan kan ook bij Racum Artes. kijkt u daarvoor eens onder het kopje: "cursussen / workshops". Heeft u nog vragen omtrent bovenstaand artikel en daarbij behorende certificering neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.